← Takaisin

50-luvun tyyli on ajaton

05.10.2021

Sisustuksen trendit vaihtuvat nopeasti, mutta uusimpien trendien seuraaminen ei ole ainoa vaihtoehto. Esimerkiksi 50-luvun tyyli on alkanut jälleen nostaa päätään sisustuksessa, ja erityisen hyvin se sopii tietysti tuon aikakauden kotiin. Retroremontissa voi säästää myös kukkaroa, jos päätyy säilyttämään vanhaa uuden ostamisen sijaan.

Leikittele väreillä

50-luku oli sisustuksen suhteen pirteä aikakausi. Sotien jälkeinen toiveikkuus alkoi näkyä herkullisena väripalettina. Erityisesti pastellivärit kuuluivat 50-lukuun. Leikittele vaikka murretulla vihreällä, vaalealla keltaisella tai vanhalla roosalla.

Voidaanko säästää vanhaa?

Aina ei tarvitse korvata vanhaa uudella. Alkuperäiskuntoisessa 50-luvun asunnossa on parhaimmillaan paljon säästettävää, kuten väliovet, kiintokomerot ja jopa keittiön kaapit. Täyspuiset kalusteet on helppo uudistaa kalustemaalilla. Lankavetimet ja väliovien pukinsarvipainikkeet kruunaavat kokonaisuuden. Niitä löytää nettikirppareilta.

Tapetti kruunaa kokonaisuuden

Kokeile rohkeasti tapettia. Voit tapetoida yhden tehosteseinän tai koko huoneen. Esimerkiksi kotimaisen tapettitehtaan Pihlgren&Ritolan verkkokaupasta voit hakea tietyn aikakauden tapettimallistoa. 50-luvun malliston tapetit ovat aikakautensa mukaisesti hillittyjä ja pastellisia.

Lattiamateriaaleissa monta vaihtoehtoa

50-luvulla suosittiin aitoja materiaaleja. Hyvällä tuurilla vanhan asunnon lattiakerrosten alta voi paljastua alkuperäinen lankkulattia, joka tarvitsee vain hiukan pakkelia ja ehkä maalin pintaansa. Myös parketti sopii aitona materiaalina hyvin 50-luvun kotiin. Rohkelikko lähtee leikittelemään shakkiruutulattialla, joka sekin yhdistetään 50-lukuun.

Modernia mutta retrohenkistä

Kauniita, vanhaa aikaa jäljitteleviä elementtejä saa uutenakin. 50-luvun kotirouva ei ollut liesituulettimesta kuullutkaan, mutta nykykeittiöön saa kivoja, pyöreämuotoisia tuulettimia. Myös retromallisista sähkökalusteista voi tehdä katseenvangitsijoita. Kylpyhuoneen kuusikulmaiset laatat tuovat mieleen menneet vuosikymmenet ja tuovat mukavasti rytmiä lattiaan tai tehosteseinään.

Teksti: Kati Valjus
Kuvat: Mikko Törmänen


Lämpimästi tervetuloa toteuttamaan kodin unelmia Rakentaja-tapahtumaan Rovaniemelle 23.-24. lokakuuta! Tapahtuma järjestetään Lappi Areenalla ja on avoinna la klo 10-17, su klo 10-16. Menossa mukana on Kotoisa-ohjelmasta tuttu sisustussuunnittelija Niina Ahonen sekä perheen pienimmille ohjelmaa tarjoaa Pii Poon suuri Lego-rakentelualue!

← Takaisin