Messujen historiaa

”Mitä Pohjois-Suomi tuottaa, tarjoaa ja tarvitsee”

Kuinka kaikki alkoi

Pohjois-Suomen Messut ry on perustettu syyskuun 22. päivä vuonna 1951 ajatuksella esitellä ”mitä Pohjois-Suomi tuottaa, tarjoaa ja tarvitsee”. Tämän ajatusmallin painotukset ovat vuosien saatossa vaihdelleet, mutta perusajatus on pysynyt samana. Pohjois-Suomen Messut on rekisteröity yhdistys ja siinä on jäseninä mm. Oulun, Rovaniemen, Tornion ja Haaparannan kaupungit, Oulun ja Lapin Kauppakamarit sekä pohjoissuomalaisia yrityksiä ja yrittäjäjärjestöjä.

Yhdistys on toiminut jo 70 vuotta ja on näin maan toiseksi vanhin pysyvä messujärjestäjä. 50-luvun alku oli mielenkiintoista aikaa pohjoissuomalaiselle talouselämälle. Raskaat sotakorvausvuodet alkoivat olla takanapäin ja etsittiin uusia kaupankäynnin kanavia. Messujen syntysanoista yhdistyksen kunniapuheenjohtaja, kauppaneuvos Runar Sandelin muisteli aikoinaan alkuaikoja:

”Istuimme Oulun läänin silloisen maaherran Kalle Määtän kanssa junassa paluumatkalla Helsingistä. Silloin tuli asia puheeksi”.

Runar Sandelin oli tuolloin ammattinsa vuoksi innokas messuilla kävijä, mutta messuja järjestettiin vain Helsingissä. Tähän piti tulla muutos. Asemansa vuoksi keskustelijoilla oli vankka Pohjois-Suomen talous- ja kunnalliselämän tuntemus, niinpä päätettiin perustaa yhdistys.

Messut vakiintuivat

Toimintaa lähdettiin kehittämään ja messuja pidettiin ympäri Pohjois-Suomea. Ensimmäiset erikoisnäyttelyt pidimme vuonna 1965, jolloin järjestettiin ”Kotimme tänään” -näyttely, joka on nykyisten Rakentajamessujen esi-isä.

Messutoiminta saavutti vuosien saatossa yhä suuremmat puitteet, vaikka messuorganisaatio lähti pienestä liikkeelle. Kaikki oli kehiteltävä tyhjästä ja perinteet oli luotava itse. Myös messutekniikan kehitys on ollut valtavaa, sillä aiemmin messuosastot tehtiin kakkosnelosesta ja tarrakirjaimista viikkoja kestävässä prosessissa. Kutsuvieraiden kierrellessä osastoja monella osastolla pidettiin seinät käsivaralla pystyssä.

70 vuotta messuja

Historiaamme on kuulunut upeita messuja ja merkittäviä saavutuksia, sekä rutkasti messumieltä. 1950-luvulla messumme elivät alkuhuuman aikaa, ja siitä sitten vakiintuivat osaksi ihmisten perinteitä. Tällöin messuilla uusinta uutta olivat mm. maidon jäähdytyslaite ja ruostumattomasta teräksestä valmistettu saumaton lypsyämpäri. 

Seuraavan vuosikymmenemme aikana erikoismessujen tulon myötä toimintamme kansainvälistyi ja pidimme ensimmäisen Kotimme tänään -näyttelyn, joka toimii nykyisten Rakentajamessujen esi-isänä. Kyseisen vuosikymmenen mieleenpainuvia yksityiskohtia olivat mm. Kotimme tänään -messuilla Elina Hoffren esitelmä aiheesta ’Aviomies ja muut kotitalouskoneet’ sekä Kesä veden äärellä -näyttelyn odotetuimmat uutuudet kuvanauhuri ja 10 sekunnissa kuvan valmistava kamera.

1970-luvulla messumme kasvoivat entisestään, ja järjestimme myös VI Pohjois-Suomen Messut, joissa näytteilleasettajia oli Suomen lisäksi myös Norjasta, Ruotsista ja Neuvostoliitosta. Eräs toimittaja arvioi messujen osastojaon täydelliseksi: naisille oli muotinäytöksiä, mummoille Antellin omenahyveleivos, isoisille juoksuhauta, isille autonäyttely, lapsille vekarahaka ja koko perheelle elokuvat ja huvipuisto!

Meillä oli useita syitä juhlaan 1980-luvulla, jolloin järjestimme 100. Messut Pohjois-Suomessa, kukitimme miljoonannen messukävijämme ja järjestimme Rakentajamessut 10. kerran. 

1990-luvulla pidimme useita uusia messuja, Mobile’90 -tapahtuman, jossa pääteemoina olivat autot, veneily ja vaunumatkailu, HyväOlo-joulumessut, Norgastro-tapahtuman, joka oli suunnattu ravintola-alan ammattilaisille, Euronainen-messut, joissa keskityttiin kauneuteen, terveyteen, koulutukseen ja vanhemmuuteen, Tsemppiä- ja työmarkkinamessut sekä EuroCity -messut Haaparannalla. 

Vuosisadan vaihtuessa 2000-luvulle järjestimme useita uusia ja erilaisia messuja, esimerkiksi PuutaMetsää -messut, joissa teemana oli metsän monipuolisuus ja tulevaisuus, sekä Hääjuhlamessut. Lapsiperhemessuilla puolestaan kuultiin sirkuksien, taikureiden, nukketeattereiden ja muiden esitysten ohella luennointia aiheista ”Lapsi ja sokeri” ja ”Isän paikka perheessä”.

Kuluneen 70 vuoden aikana olemme järjestäneet lukuisia tapahtumia, kokeneet huikeaa messutunnelmaa ja ennen kaikkea tuoneet käytäntöön ajatuksemme, mitä Pohjois-Suomi tuottaa, tarjoaa ja tarvitsee. Olemme saaneet tutustua ja tutustuttaa teitä huikeisiin tuotteisiin ja palveluihin, luoneet tärkeitä kohtaamisia ja inspiroineet ihmisiä.