← Takaisin

Viihtyisä piha lisää asumismukavuutta

18.04.2022

Hyvin suunniteltu piha on parhaimmillaan toimiva kokonaisuus asiakkaan tarpeiden ja toiveiden pohjalta. Omalta tontilta löytyvät materiaalit kannattaa hyödyntää pihan rakentamisessa, luonnonmukaisuus on tämän hetken trendeistä merkittävin kertoo pihasuunnittelun ammattilainen Heidi Hannus.

Suunnittelu on ollut Heidi Hannuksen intohimona jo lapsesta saakka. Kaluste- ja sisustussuunnittelun kautta hän innostui pihasuunnittelusta, joka oli vielä vajaa kolmekymmentä vuotta sitten Pohjois-Suomessa lähes tuntematon ala. Hannuksen yritys Villa Garden on toiminut Oulaisissa vuodesta 2002. Pitkän uran aikana hän on ehtinyt suunnitella yli tuhat erilaista pihaa.

Hannus on lähtöisin yrittäjäperheestä, ja hän on itse saanut yrittäjyyteen liittyvät merkittävimmät palkinnot: Heidi on Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Yksinyrittäjä 2019, Valtakunnallinen Vuoden Yksinyrittäjä 2020 ja Oulaisten Vuoden Yksinyrittäjä 2021. Hannus on saanut palkintoja ja tunnustusta myös kansainvälisissä kilpailuissa.

Rakentajat ovat viime vuosien aikana tottuneet käyttämään pihasuunnittelijoiden palveluita jo heti rakennusprojektien alusta lähtien. Kokonaiskustannuksissa voi säästää merkittävästi, kun esimerkiksi maanrakennustyöt tehdään kerralla tuleva piha huomioiden. Piha on merkittävä osa kotia, koska se on selkeästi viihtyvyyttä lisäävä kodin jatke. Nykyrakentamisessa käytetään isoja ikkunapintoja, joten parhaimmillaan piha sointuu sisätiloihin ja jatkuu ikkunoiden kautta saumattomana kokonaisuutena.

Pihan hoitaminen on parasta mielen hoitamista

Asiakas voi tarpeen mukaan teettää pihasuunnittelijalla monentasoisia suunnitelmia – osasuunnitelman, kasvisuunnitelman tai täydellisen pihasuunnitelman valaistuksineen ja taideteoksineen. Tavoitteena on viihtyisä ja ennen kaikkea toimiva, omiin tarpeisiin ja toiveisiin sopiva piha. Piha voi olla helppohoitoinen tai kuopsutusta vaativa, asiakkaat ovat tämän suhteen jakautuneet kahteen leiriin. Viime vuosina helposti ylläpidettävien pihojen osuus suunnitelluista pihoista on selvästi vähentynyt.

”Puutarhanhoito on terapeuttista, kun siinä näkee konkreettisesti oman kädenjäljen ja kasvien kasvun. Pihoihin rakennetaan paljon myös paikkoja rauhoittumiselle ja meditaatiolle”, kertoo Hannus. Pihasuunnittelija tuntee myös rakennusalan lait ja määräykset, joten hän osaa neuvoa paljun tai nuotiopaikan sijoituspaikkoihin liittyvät vaatimukset.

Pihatrendeissä korostuu luonnonmukaisuus

Tämän hetken trendeinä piha- ja vihersuunnittelussa nähdään kestävä kehitys, luonnonmukaisuus, sadepuutarhat, viherseinät ja -katot sekä hiilijalanjäljen pienentäminen. Tähän voi vaikuttaa ekologisilla materiaalivalinnoilla ja hyödyntämällä paikallisia tuotteita ja palveluntarjoajia. Pihoilla suositaan erilaisia luonnonmateriaaleja. Omalta tontilta louhittuja kiviä kannattaa hyödyntää pihalla sen sijaan, että ne kuljetettaisiin pois.

Hyötypuutarhoissa kasvatetaan puhdasta satoa omaan käyttöön. Korona-aika on muuttanut suomalaisten käyttäytymistä, pihoihin panostetaan nyt aivan toisella lailla kuin ennen. Pihoille rakennetaan ulko-olohuoneita, kesäkeittiöitä, uima altaita ja kuntoilupaikkoja. Sama näkyy myös kotien sisustuksessa, kodeista tehdään jopa hotellimaisia ja tasokkaan viihtyisiä. Pihataide tekee koko ajan tuloaan Suomeen.

Tilaa pörriäisille ja eläimille

Pitkäikäistä pihaa haluaville Hannus suosittelee luonnon tuomista osaksi pihaa. Ekosysteemi toimii omana kokonaisuutenaan, kun siellä pörräävät pölyttäjät ja pienet eläimet, kuten siilit ja sammakot. ”Lintujen juoma- ja kylpypaikat ovat taas kasvattaneet suosiotaan pihoissa”, kertoo Hannus. Kierrätysmateriaalien käyttö on järkevää, ja niitä hyödyntämällä voidaan rakentaa myös korkeatasoisia pihoja. Tämän hetken trendit tulevat jatkumaan pitkään, muuttuvat trendit näkyvät lähinnä yksivuotisten kasvien väreissä ja muodoissa sekä tekstiileissä.

Pihavalaistuksen puolella led-valot ovat tulleet jäädäkseen. Valaistuksessa suositaan nykyään
epäsuoraa valaistusta, joka vähentää valosaasteen määrää. Hannus suosittelee valaisemaan pihalta mielenkiintoisia kohteita kuten kasveja sekä kulkureittejä – rakennuksen seinien valaiseminen on useimmiten turhaa.

Pihasuunnittelijoiden palveluita käyttävät tänä päivänä kaikenlaiset asiakkaat. Mitä pienempi piha, sitä enemmän suunnittelua ja integrointia se vaatii toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla. Tänä päivänä erillisiä suunnitelmia tehdään myös parvekkeille.

Heidi Hannus mukana Oulun Rakentaja -tapahtumassa

Rakentaja 2022 -messuilla Heidi Hannus avaa, kuinka tämän hetken trendejä voi hyödyntää omassa pihassa ja puutarhassa. Tervetuloa kuuntelemaan Heidiä ohjelmalavalle lauantaina klo 13 ja 16.15 sekä sunnuntaina klo 12
ja 14.30.

Messuvieraat pääsevät myös keskustelemaan Heidin kanssa pihasuunnittelun neuvontapisteellä osastonumerolla 101. Pisteellä palkittu pihasuunnittelija opastaa kävijöitä heidän omissa pihasuunnitteluprojekteissaan.

← Takaisin