← Takaisin

5 askelta asuntosijoittajaksi

05.04.2022

Minustako asuntosijoittaja? Asuntosijoittaminen on ilmiönä nousussa, eikä ihme: asuntoihin sijoittaminen on konkreettinen sijoittamisen muoto, joka kenen tahansa meistä on helppo ymmärtää. Ihmiset tarvitsevat koteja.

Oululainen Kati Valjus remontoi harrastuksenaan 50-luvun pikkukoteja sijoituskäyttöön. Hän listasi parhaimmat vinkkinsä asuntosijoittamisen aloittamiseen.

Askel 1 – Miten löydän sopivan kohteen?

Mieti ensin, millainen asuntosijoittaja olet. Haluatko remonttihuolettoman kohteen vai oletko valmis parantamaan asunnon tasoa pienellä remontilla joko itse tehden tai teettämällä remontin? Oletko jo miettinyt asunnon sijaintia? Onko kyseessä sellainen alue, jonka tunnet? Ala seurata kyseisen alueen myytäviä asuntoja oppimismielessä, tutustu taloyhtiöihin ja käy vaikka iltakävelyllä alueella. Juttele aiheesta ääneen, saatat saada arvokasta tietoa.

Askel 2 – Mistä rahoitus?

Asuntosijoittaminen on arvopaperisijoittamiseen verrattuna siitä kiitollinen sijoittamisen laji, että siinä aloittelijakin voi lähteä liikkeelle lainarahalla. Pankki vaatii käsirahan tai vakuuden. Laina kannattaa neuvotella valmiiksi, ennen kuin ryntää näytöille, sillä hyville kohteille on yleensä ostajia. Laske maksukykysi huolellisesti ja huolehdi, että sinulla on myös riittävä käteispuskuri yllättävien menojen, kuten rikkoutuneiden kodinkoneiden tai tyhjien kuukausien, varalle.

Askel 3 – Mistä tunnistaa hyvän taloyhtiön?

Taloyhtiön papereihin, eli yhtiöjärjestykseen, tilinpäätökseen ja kunnossapitotarveselvitykseen on hyvä perehtyä huolella. Minkä kokoinen yhtiö on kyseessä? Näyttääkö yhtiö lukujen perusteella vakavaraiselta? Onko vanhempaan yhtiöön tehty isoimmat remontit, kuten putket, sähköt, katto, hissit jne.? Jos ei, mitä on vielä tulossa? Yleensä vanhempaa kohdetta ostettaessa on hyväksyttävä, että kunnostettavaa on vielä edessäpäinkin. 

Tutustuessasi yhtiöön älä aliarvioi myöskään tunneasioita: miltä ympäristö vaikuttaa, onko piha siisti? Pyydä nähdä myös yleiset tilat ja jos mahdollista, jututa vaikka naapuria. Lue ilmoitustaulu.

Askel 4 – Mistä löydän hyvän vuokralaisen?

Hyvään asuntoon löytyy hyvä vuokralainen. Yleinen mielikuva vuokralaisesta on opiskelija, mutta vuokralla asuvat aivan kaikenlaiset ihmiset: yksinasujat, pariskunnat ja perheet. Siksi kannattaa katsoa asuntoa kriittisesti esimerkiksi aikuisen, työssäkäyvän vuokralaiskandidaatin silmin: vastaako se pinnoiltaan ja varustukseltaan nykypäivän asumistasoa? Vuokralaisvalinta kannattaa tehdä huolella ja hätiköimättä.

Askel 5 – Miltä asuntosijoittamisen tulevaisuus näyttää?

Maailmalla myllertää, mutta asuntosijoittajan mobiilipankissa heilahtelut eivät näy samalla tavalla kuin vaikkapa osakesijoittajalla. Asuntoja tarvitaan aina, sillä ihmiset tarvitsevat koteja. Tulevaisuuteen katsova asuntosijoittaja miettii, millä alueella tulevaisuudessakin tarvitaan vuokra-asuntoja. Kristallipalloa ei ole kenelläkään, mutta kaupunkien kehitystä ja väestöennusteita seuraava on askeleen edellä muita.


Kati Valjus on mukana Oulun Rakentaja -tapahtumassa! Hänen luennossaan käsitellään sijoitusasunnon arvon nostamista remontin avulla – mitä voi tehdä itse? mitä remontti maksaa? mitä hyötyä arvonnoususta on? Tervetuloa kuuntelemaan Katin luentoja ohjelmalavalle.

Tutustu messutapahtuman omaan verkkosivuun:

← Takaisin